Dramların Arkasındaki Gerçekler

Türkiye’de 1996 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kumarhaneler kapatıldığında, kumar tutkunları için yeni adresler belirlemeleri kaçınılmaz olmuştu. Komşu ülkeler Gürcistan, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türk vatandaşlarının akın ettiği kumar merkezleri haline geldi. Milyonlarca doların kumara harcandığı bu ülkelerde, dram ve yıkımların arkası kesilmedi.

Gürcistan’ın Batum kenti, Karadeniz’in eğlence merkezi haline gelmiş ve “Lazvegas” lakabını almış durumda. Işıl ışıl caddeleri, lüks otelleri ve sayıları her geçen gün artan kumarhaneleri ile Batum, Türk vatandaşlarının gözde mekanlarından biri oldu. Sarp Sınır Kapısı’ndan kimlikle geçişin kolaylığı sayesinde, Batum’a gidenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak bu eğlenceli dünya, beraberinde büyük dramları da getiriyor. Kumarhanelerde kazançlarını bırakanlar, geri döndüklerinde kayıplarını telafi etmek için kredi çekiyor, evini, arsasını, hatta ahırındaki ineğini bile satıyor. Aile düzenleri bozuluyor ve eşler arasında boşanma noktalarına geliniyor.

Kumarın sosyal ve ekonomik yıkımları, sadece bireysel hayatlarda değil, toplumsal yapıda da kendini gösteriyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde kumar nedeniyle birçok insanın tüm birikimlerini harcadığı, hatta borç batağına düştüğü biliniyor. Kumar tutkunları, eğlence uğruna tüm mal varlıklarını kaybederek geri dönüyorlar. Örneğin, Türkiye sınırındaki Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde bir esnafın belirttiği gibi, insanlar maaşlarını veya çay paralarını alır almaz Batum’a gidip, cebindeki tüm parayı orada harcıyorlar. Döndüklerinde ise ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar!

Büyük tur organizasyon firmaları, Karadeniz ülkeleri başta olmak üzere Balkanlar ve bazı Avrupa ülkelerine cazip turlar düzenliyor. Schengen vize işlemlerinin kumarhaneler tarafından ücretsiz olarak yapıldığını ve konaklamaların da ücretsiz sunulduğunu belirten bazı operatörler, kumar turizmini daha da cazip hale getiriyor. Bu durum, kumar tutkunu Türk vatandaşlarının bu ülkelere akın etmesine neden oluyor.

Türkiye’de kumarın yasaklanmasıyla birlikte, komşu ülkelerde kumar oynama oranlarında ciddi artışlar görülmektedir. Batum gibi eğlence merkezlerine akın eden Türk vatandaşları, kumarın çekiciliğine kapılarak büyük ekonomik ve sosyal yıkımlarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu durum, sadece bireylerin değil, toplumun da büyük sorunlarla mücadele etmesine neden oluyor. Kumarın getirdiği bu dramlar, toplumun her kesimini etkiliyor ve çözüm arayışları sürüyor.

Kumar yasak, ülke dışında oynamak serbest! Devlet, dışarıya giden milyonlarca parayı, kaybolan insanımızı bir şekilde kurtarması gerekir. Eğitimle mi olur, başka yollarla mı olur çaresine bakmak mecburiyetindeyiz.

Bakı selam ve dua ile…
HABER BİLGİLERİ
Bu haber 12 Şubat 2025, 09:18 tarihinde Köşe Yazarları, Küçük Manşetler, Manşet, Yazar 1 kategorisinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Haber 30 Kez Okunmuş..
PAYLAŞ
facebook Twitter Frienfeed Twitter Google
ETİKETLER
YORUM YAZIN

İsim :

E-posta:

WebSite:

Benzer Haberler
MbTasarıM
MUHLAMA KARADENİZ MUTFAĞI
Yazarlarımız
KARADENİZ VİRA FACEBOOK
Resim Galerisi
PUAN DURUMU