Çaya Verilen Fiyat

Çay fiyatı açıklandı bazı çevreler ayaklandı. Toplamda 19 Tl fiyatı beğenmeyenler siyasi malzeme yapmak için çeşitli girişimlerde bulunuyorlar. Parti merkezleri ve Çaykur’un önüne topladıkları çayları yerlere saçan malum çevreler çayın altın dönemini yaşadığını kasten gölgelemek istiyorlar.

Ülkemizde yüzlerce ürünün üretici bazında fiyatlarının mukayesesini yapmak bir köşe yazısında mümkün değil. Alım garantisi olmayan yüzlerce üründen birçoğunun ihraç edilme şansı var. Senede bir kez üretilebilen tarımsal ürünlerin ve meyvelerin üretici satış fiyatları çayın çok gerisinde!

İki örnek vereyim. Buğday 16.50 Tl ,domates 12.60 ki, bu iki ürünün ihraç edilme şansı var ve ülkemize döviz kazandıran ürünler.

Senede üç kez fazla bir iş gücüne gerek duyulmadan Allah ne verdiyse toplayıp teslim ediyoruz ve parasını alabiliyoruz.

Arazilerin bölüne bölüne giderek azaldığı çaylık alanlarından elde edilen gelirle geçinmek mümkün değil. Çünkü ortalama dekar  bir dönüme düşmüş durumda. Bir dönümden yıllık alınan para ile geçinmek mümkün değil. Fakat bu noktada yapacak bir şey yok.

Toplamda 19 TL/kg. üç kez toplanan çayda çok güzel bir paradır. Diğer ürünleri göz önüne aldığımızda fiyattan şikayet etmek en hafif deyimi ile densizliktir. Başka amaçlarla çayımızın üzerine oyun oynanmak istenmektedir.

Çayın bir maliyeti var ve bu 80 milyonun tüketimine yansıtılmak zorundadır. Devlet hem çay üreticisini hem de kuru çay tüketicisini düşünmek zorundadır.

Enflasyonun kontrol altına almaya çalışan devletimiz sadece çaya özel fiyat vermez.

Senede toplam ortalama 15-20 gün meşgül olmakla elde edilen gelirle bir evin geçimi sağlanamaz.

Ne kadar ekmek o kadar köfe misali olaya doğru bir açıdan bakmak zorundayız. Mesela 20 ton çay toplayan bir üretici çok az bir emekle 380 bin Tl kazanabilecektir. Böyle bir para hiçbir üründe yoktur. İnsaflı olmak zorundayız. Eğer insafı, vicdanı elden bırakırsak bu nimet, harika bu nimet elimizden gider.

Kanun yokmuş. Çayın kanuna filan ihtiyacı yok. Çayın olabildiğince taze toplanıp teslim edilmesi gerekiyor, o kadar. Yalandan bir şeylere soyunmanın gereği yok. Üreticimize ve çaycılığımız ihanet etmenin vebalı büyüktür. Özelin ve devletin şu an izlediği alıp politikası yerinde ve çok değerlidir.
Bu düzenin üreticiye hiçbir zararı yok. Ve açıkça diyorum ki bu kadar güzel alım ve ödeme daha ne kadar sürebilir. Mucize gibi bir durum söz konusudur.

1 milyon 300 bin ton çayın alımı işlenmesi piyasaya sürülmesi, milyarlarca liranın toplanıp çay parasının zamanında ödenmesi zor ve çok büyük zahmetli bir iştir.

Çayımız nasıl toplarsak toplayalım alınıyor ve parası da zamanında ödeniyor.

Susun ve yerinize oturun. Üreticinin sırtında politika yapmayı bırakın. Çaya ve çaycılığa ihanet etmeyin.

Dikiminden toplanmasına, üretimimden pazarlanmasına kadar bütün safhalarında yer almış biri olarak altın devrini yaşadığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Baki selam ve dua ile.

HABER BİLGİLERİ
Bu haber 17 Mayıs 2024, 15:48 tarihinde Köşe Yazarları, Küçük Manşetler, Yazar 1 kategorisinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Haber 158 Kez Okunmuş..
PAYLAŞ
facebook Twitter Frienfeed Twitter Google
ETİKETLER
YORUM YAZIN

İsim :

E-posta:

WebSite:

Benzer Haberler
MbTasarıM
MUHLAMA KARADENİZ MUTFAĞI
Yazarlarımız
KARADENİZ VİRA FACEBOOK
Resim Galerisi
PUAN DURUMU