ÜLKE GENELİNDEKİ DERSLİK SAYILARI

Devlet okullarında: 588 bin 010 derslik.

Özel Okullarda: 139 bin 337 derslik.

Öğrenci sayısı:

Devlet okullarında: 15milyon 189.878 bin öğrenci (Örgün)

Özel Okullarda: 1 milyon 468bin 198 öğrenci bulunuyor.

Derslik başına düşen öğrenci sayısı 25 (Tabi Liselerin yüzde 1’nin, İlk ve Ortaokulların yüzde 13‘ünün ikili eğitim-öğretim yaptığını da unutmayalım)

Eğitim Yapıları Mimarı Projeleri Genel İlkeleri:

İlkokul için: öğrenci başına 1.50m2

Ortaokul ve Liselerde ise: 1.75 m2 alan düşecek şekilde.

Yani 30 öğrencisi olan bir ilkokul sınıfı 40-41 m2 olması gerekiyor. Ortaokulda ise daha geniş yapılar.

Ancak, okullarımızda sınıflar büyüklük açısından çok farklılık gösteriyor. (36, 42, 48, 54 m2) Devlet okullarının tamamı ikili öğretime geçerse bile dersliklerde öğrenci ve öğretmenlerin sosyal mesafesinin ayarlanması mümkün gözükmüyor. Bunun yanı sıra ülkenin tamamında derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı dengeli dağılmamış durumda.

Bazı bölgelerde 40-50 kişilik sınıflar, bazı bölgelerde ise 10-15 kişilik sınıflar bulunuyor. Ayrıca okul türlerine göre de öğrenci sayıları dengesizlik gösteriyor.

Mevcut durumda, 588. 010derslik, 15 milyon 189 bin 878 öğrenci bulunuyor. Bu dersliklerin tamamının tekli eğitim-öğretim (İlk ve ortaokulların yüzde 12-13’ü, liselerin ise yüzde biri ikili eğitim öğretim kapsamındadır.) yaptığı düşünülürse;

Her sınıfta 10 öğrenci üzerinden yapılan hesaplamada tekli eğitim-öğretimde mevcut derslikler sadece 5 milyon 700 bin civarında öğrencinin ihtiyacı karşılayabiliyor.

ikili eğitim – öğretim yapılırsa 11 milyon 426 öğrencinin ihtiyacı karşılanabiliyor.

15 milyon 189 bin 878 örgün eğitim öğrencisinin bulunduğu tüm okullar

10 kişilik sınıflarda ikili eğitim-öğretim yapsa dahi, en az 360 bin dolaylarında dersliğe ihtiyaç bulunuyor. Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterler yerine getirilmeden okulların açılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Sınıflarda fiziksel mesafenin korunması çok zor bir durum. Kaldı ki, ortaya çıkacak derslik ve öğretmen ihtiyacının karşılanması için MEB’in herhangi bir çalışma yaptığını görmüyoruz. Milli Eğitim Bakanı eğitim alanındaki tüm paydaşların görüşlerini almalı ve o görüşler doğrultusunda bir politika belirlemelidir.

Diğer Taraftan Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında bir koordinasyon eksikliği olduğu görülüyor. Hazırlanan rehberlerde çeşitli çelişkiler bulunuyor. Bunlardan daha önemlisi belirlenen tedbirlerin okullarda nasıl uygulanacağı?

Derslik, öğrenci ve öğretmen sayılarına bakıldığında rehberde belirtilen tedbirlerin birçoğu uygulanamayacak durumda. Sağlık Bakanı en az 1,5 metre mesafe derken, rehberde bu mesafenin 1 metre olması gerektiği ifade ediliyor. Burada biraz gerçekçi olmak gerekiyor. Bu kriterlerin özellikle devlet okullarında uygulanabilmesi, sınıf mevcutlarının 10’lu rakamlara indirilmesi pek mümkün görünmüyor.

Nazım RAKICI

 

HABER BİLGİLERİ
Bu haber 10 Eylül 2020, 07:18 tarihinde Köşe Yazarları, Küçük Manşetler, Manşet, Yazar 11 kategorisinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Haber 290 Kez Okunmuş..
PAYLAŞ
facebook Twitter Frienfeed Twitter Google
ETİKETLER
YORUM YAZIN
Benzer Haberler
MbTasarıM
MUHLAMA KARADENİZ MUTFAĞI
Yazarlarımız
KARADENİZ VİRA FACEBOOK
Resim Galerisi
PUAN DURUMU