Aylardır Rize Kamuoyunda konuşulan havaalanı meselesi Rizede yaşayan yazarların gündeminden düşmüyor.
Emekli Öğretmen Yazar Abulkadir İPEKOĞLU’nun havaalanını konu olan yazsısı..
RİZEMİZ HAVA LİMANINA ÖNCELİKLE LÂYIKTIR
Karadeniz’in incisi, güzellikte birincisi, çay diyarı, yeşilin mavisi ile her tonunu doyasıya bulabildiğiniz güzel Rizemizin Türkiye’nin her tarafından hava yolu hariç, kimsen karayolu ve deniz yolu bağlantısı mevcuttur.
Doğu Karadeniz sahil şeridi üzerinde yer alan cennet Rize’m, batıda 76 km ile Trabzon’a Güneyde İkizdere ilçesi üzerinden 251 km ile Erzurum’a kısmen, doğuda ise 159 km. ile Artvin’e ve 109 km. ile de Sarp Sınır Kapısına kara yolu ile bağlantılıdır.
Hava yolu ile ulaşım ise ne yazık ki Trabzon Havalimanı kullanılarak yapılmaktadır.
Son yıllarda sarp sınır kapısının açılması sonucu Rize’de sınır ticaretinin gelişmesi ile nüfusta büyük bir hareketlilik gözlenmektedir. Bunun neticesinde Anadolu’mun dört bir yanından ithalat-ihracat-turizm ve diğer ticari işler için Rize’ye gelip giden yolcu sayısı bir hayli artmıştır ve artmaya da devam etmektedir..Rize’miz bazen Batum hava limanını da kullanmak zorunda kalmaktadır ki, lütfen sesimizin artık herkesin duyması gerekli!..
Bütün bunların yanında Rize’mizde Kurulu bulunan Recep Tayyip Üniversitemizin her geçen gün gerek öğrenci ve gerekse öğretim kadrosunun bir hayli artması, Rize’mizde havayolunu ister istemez zorunlu kılmaktadır. Şöyle ki, bugüne kadar üniversitemize ders verip tekrar kendi üniversitesine dönmek zorunda kalan öğretim görevlilerine Trabzon-Rize arasındaki 75 km. mesafe bir hayli uzak ve yorucu geldiğinden ne yazık ki Rize’mize haklı olarak gelmemekte ve naz yapmaktadırlar!.. Bunun sonucu olan öğrencilerimize ve tıp fakültesindeki hastalara olmaktadır!..
Hava limanı ve demir yolu olmadığından taşımacılıkta ağırlık karayollarındadır. Deniz yolu da istenilen düzeyde ne yazık ki değildir… Yaz aylarında İstanbul-Samsun-Trabzon bağlantılı feribot seferleri Rize’ye kadar uzanmaktadır ama o da süreklilik arz etmemektedir. Bağımsız Devletler Topluluğundan gelen turistler için 1990 yılından beridir Rize-Batum, Rize-Tiflis, Rize-Azerbaycan arası otobüs seferleri yapılmaktadır.
Doğu Karadeniz limanları içerisinde gelişmeye en müsait topoğrafik konumda olan liman, Rize Limanıdır. Liman konumu itibari ile karayolu hatlarına bağlı olup; Rize-Trabzon, Rize-Hopa ve Rusya, Rize-İkizdere-Erzurum üzerinden Iran bağlantısı ile Karadeniz Bölgesinin en kestirme transit yolu merkezidir. Ovit tünelinin açılmasıyla Rize limanının mükemmel hale geleceği yolundan hareketle, Rize’mizde havalimanı olmazsa olmaz halini almaktadır!..
Belki Rizemiz küçük bir vilâyet gözükebilir ama, lütfen Trabzon hava limanından seyahat edenlerin oranına bakıldığında, Gümüşhane-Rize-Trabzon-Giresun’a hizmet veren Trabzon hava limanında ağırlıklı yolcu sayısını Rizelilerin teşkil edeceğini görmemiz mümkün ise, ricallerimize düşen görev bir an önce hava limanı yerini tespit edip ilk kazmayı vurmak olacak ve bu mutluluğu halkımıza tattırmak olacaktır.
Rahmetli Ekrem Orhon zamanında Rize limanı mendireği İslâmpaşa hattına doğru uzatılarak mendirek üzerine gelecekte Rize hava limanını düşündüğünü çok iyi hatırlıyorum… Hatta ve hatta Rize limanına gidip, Ali Baba Çillioğlunun makamında çizili bulunan orijinal Limanı gördüğümüzde Allah Allah demeden geçemeyeceğimizi de hatırlatmak isterim. Zira, hava limanı diye düşünülen mendireğin ihalesini alan ve Rize’mizin geleceğini karatan (açık konuşuyorum) ihale takımı, mendireği şehir içine doğru çalıp dik olarak uzanması gereken mendirek fazla taş dolgu yapılmayıp kaya dolgu çalındığından ne yazık ki kavisleştirmişlerdir!..
Sen-ben demeden, BİZ diyerek, Rize’mizde acilen hava limanının yapılması için tüm ricallerimizi,değerli halkımızı, vekillerimizi, Rize’mizin mümtaz yöneticilerini göreve çağırıyorum.
Hava limanının bir an önce yapılması için harekete geçen tüm kadirşinas gazeteci ve yazar arkadaşlarıma da şükranlarımı sunuyorum. Zira, ağlayana meme vermezler de!..
Hürmetlerimle…
Abdulkadir İPEKOĞLU-
Em.edb.öğremeni-Rize