Geçtiğimiz günlerde İyidere’de yapılacak olan lojistik/liman için ihaleye çıkıldı ve liman yapım işini cengiz inşaat üstlendi.
Daha önceki yazılarımda; İyidere’ye lojistik liman yapılacaksa “Demir İpekyolu” diye tanımlanan Londra-Pekin arasındaki demiryolu hattının Erzincan-Erzurum arasındaki bir istasyondan Of/İyidere limanına indirilmemesi halinde İyidere’de yapılacak bir limanın sadece karayolu taşımacılığıyla ayakta kalamayacağını belirtmiştim.
Bu ısrarım; yapılacak limanın işlerlik kazanmasının yanı sıra, demiryolunun karadenizdeki en yakın bir limana indirilmesi düşünüldüğünde bunun en rantabl olanının bu güzergah olduğu gerçeğine dayanmasıydı. Zira, bu güzergâh devlete en az maliyet yükleyen, en kolay ve en kısa güzergahtı.
Daha önce ortaya atılan Erzincan, Gümüşhane, Trabzon limanı hattı hem çok daha maliyetli ve hem de Trabzon şehir içini arapsaçına döndürecek bir güzergahtı.
Neyse, yanlıştan dönüldü ve yapılan onca etüdün ardından sonunda Aşkale-İyidere güzergahına karar verildiği açıklandı.
Umarız bu karar değişmez ve bir an evvel ihaleye çıkılır.
Öte yandan, bölgenin bir başka demiryolu ağına, Batum demiryoluna da bağlanması gerek.
Bilindiği gibi şu an söz konusu olan Kars- Bakü -Tiflis’e uzanan demiryolu ağı, Batum’dan, Rusya’ya bağlanan hattan ayrı bir hat. Batum demiryolu, Kafkaslara ve Rusya’ya uzanan bir hat.
Türkiye, Doğu Karadeniz Limanlarının tam aktif hale gelebilmesi için Rusya, Orta Asya ve Kafkaslara açılan bu hata da bağlanmalı.
O nedenle, bölge ihracatçılarının uzun zamandır seslendirdiği Trabzon-Batum demiryolu hattı bir an evvel planlamaya alınmalıdır.
Batum demiryolundan Artvin, Rize ve Trabzon limanlarına yapılacak bağlantı, bu güzergahtaki limanlara önemli katkı sağlayacağı gibi Samsun/Çarşamba’ya uzanacak sahil demiryolunun da önemli bir ayağını hazır hale getirmiş olacaktır.
Ayrıca, bu demiryolu sayesinde Trabzon veya Rize’den binen bir yolcu trenle bu hattın ulaştığı (Rusya’ya kadar) her yere gidebilecektir.
Öte yandan, bu projenin bir an evvel yürürlüğe sokulması, Aşkale’den-İyidere’ye inmesi planlanan demiryolu hattına Trabzon kamuoyunun göstermekte olduğu haksız tepkisini de durduracaktır.
Biliyoruz ki siyasiler kamuoyu tepkisini göz önüne alarak zaman zaman yanlış projelere onay verebiliyorlar.
O nedenle Batum-Trabzon demiryolunun öncelikli olarak planlamaya alınması birçok yönden son derece önemli.
Umarız sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya da el atar ve böylece bölge ihracatçıların yıllardır seslendirmiş olduğu bu talebleri de gerçekleşmiş olur.