ALTYAPI YATRIMLARINDA BÖLGELER ARASI DENGE

Rize Milletvekili Sayın Avcı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamaya Bölgeler, iller arasında denge ve acil ihtiyaç açısından bakmak istiyorum. Sayın Avcı, Hızlı Tren ile ilgili “Lojistik merkezimizi mutlaka hızlı tren hattıyla besleyeceğimizi daha önce çok kez söyledim. ”dedi.

Tamam. Eğer yapımı devam eden muazzam proje Rize Lojistik merkezi demiryolu ağına bağlanacaksa bu çok sevindiren bir gelişmedir. Çünkü Sayın Avcı “Altı aydır bu projeye zaten çalışıyoruz. Aşkale-Rize arası 200km bir hat oluşturmayı planlıyoruz ve bunun için de proje çalışmalarını başlatmış durumdayız” diyor, ardından çok önemli bir ilave yapıyor “Proje özgündür ve lojistik merkezi büyük pazarlara bağlama projesidir; bölgede yapılacak diğer projelerin yerine yapıldığı bilgileri ise spekülatiftir”

Şu soruyu soralım: Sayın vekilimizin açıklamasını kimler, ne için çarpıttı?

Bütün Karadeniz’in isteğini göz ardı eden çevreler Erzincan’dan Trabzon hızlı tren hattını dayatanlar!

Peki, ayni pozisyonda olan iller Ordu ve Giresun da Sivas’a bağlanmak istiyor. Hepsi yapılsın fakat öncelik hangi projeye verilsin? Devletim bu hesabı yaptı mı?

Bütün Karadeniz halkı Samsun’dan Sarp’a hem yolcu hem de yük taşıyacak demiryolu (Hızlı Tren) istiyor.

Yapılmak istenen iki vilayet iki kazaya hizmet edecek, diğer yanda 6 vilayet 60’ dan fazla kaza!

Bu zamansız hesapsız isteklerde bir yanlışlık yok mu? Sıralama ve öncelikler doğru tespit edilmiş mi? En önemlisi kim haklı? Çoğunluk nerede? Milyonlara hizmet hangi projede saklı?

Bu sorulara cevap vermek gerekmez mi?

Bu sorular havada kaldığı için devasa altyapı yatırımlarını yapan Ak Parti iktidarının yığınla hata yaptığını konuşup duruyoruz. Yapımı elzem olan yatırımların kimilerinin zamanına, kimilerinin parasına, kimilerinin de yerine itiraz ediyoruz.

“Sıralamanın ihtiyaçlar öncelenerek yapılmadığını” böyle haksız istekler bize ispat etmiyor mu?

Diğer yanda yapılan yatırımlara akla ziyan eleştiri getirenler, esasın gözden kaçmasına sebep olduklarını bilmeyecek düzeyde midirler?

Denizin altından iki kıtayı birleştiren muhteşem yatırım için söylenenler aklımızda. Unutmadık. “Çökecek” demişti anlı şanlı oda başkanları! Yıllar oldu çökmedi, milyonlarca insan Marmaray’la güven içinde işine gücüne gidiyor. Dünyanın en muhteşemi İstanbul Hava Limanı için kuşlar engel olur, rüzgar çok eser, uçaklar havalanamaz, inemez demişlerdi! 76 milyon yolcu taşındı bu zamana kadar. Herhangi bir problem çıkmadı, üstelik en iyiler arasında. Keza Ordu-Giresun ve Rize Artvin hava limanları için yapılan anlamsız eleştirileri de unutmadık!

Ama tüm projelerde ya bir eksik, ya ciddi riskler, ya maliyetlerde sorunlar en önemlisi bölge ve ülkenin çıkarında bir hata yok mu?

Kesinlikle var!

Mesela, Zigana’ya dünyanın ikinci, Avrupa’nın en büyük karayolu tünelini, lüks için, daha konforlu ulaşım için yapmak, çok büyük ve affedilemez bir hatadır! Halen Rize Erzurum arasında bölünmüş yol ve iki küçük tünel, Kırık ve Dallıkavak yapılmamıştır! Üzerinden on yıl geçmesine rağmen bu iki tünel inşaatı malum çevrelerce engelleniyor!

İşte bu nedenle Sayın AVCI’nın açıklamasına mana veremedim ve olmaz diyorum.

Erzincan- Trabzon hattı gündemde iken Aşkale Rize demiryolu asla olamaz, yaptırmazlar!

O nedenle diyorum ki bütün Karadeniz’i kucaklayacak, Samsun’u Ordu’yu Giresun’u, Trabzon’u Rize’yi ve Artvin’i kapsayacak devasa bir proje etrafında birleşelim, herkes kendi ipine asılmasın. Siz ne kadar “diğer projelerin yerine yapıldığı bilgileri spekülatiftir” derseniz deyin, malum çevreler bunu koz olarak kullanacak ve diğer bir büyük yanlışa ısrar edeceklerdir!

O büyük yanlış Erzincan-Trabzon’dur!

Giresun Sivas, Ordu Sivas, Aşkale Rize demiryolu düşüncesi, proje hazırlığı da şimdilik zamansızdır. Bütün bu düşüncelerin çözümü Samsun Sarp Hızlı tren hattı ile olur. Hatta İstanbul Sarp bir zorunluluktur. Çünkü bütün Karadeniz’e hayat verecek devasa bir düşüncedir.

Ülkemizde yeni yeni oluşturulmaya başlayan lojistik merkezler, imalat depolama ve sevkiyat alanları

en verimli bir şekilde bir birine bağlanmalıdır ve bölgeler arasında denge gözetilmelidir.

Ülkemizde henüz dört başı mamur lojistik merkezler yapamadık. Almanya’da 250 lojistik merkez var ve demiryolları, karayolları ve hava limanları ile bir birine bağlanmıştır.

Yolun başında iken hata yaparsak hepimiz kaybederiz, ülkemiz kaybeder.

Karadeniz demiryolu bakımından en fakir bölgedir. O nedenle başkaca hiçbir girişeme gerek yoktur. Öncelikle ve ivedilikle Samsun Sarp demiryolu projesi hayata geçirilmelidir.

Selam ve dua ile…

Metin TOPÇU

14.1. 2022

 

 

HABER BİLGİLERİ
Bu haber 13 Ocak 2022, 20:17 tarihinde Köşe Yazarları, Küçük Manşetler, Manşet, Yazar 1 kategorisinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Haber 271 Kez Okunmuş..
PAYLAŞ
facebook Twitter Frienfeed Twitter Google
YORUM YAZIN
Benzer Haberler
MbTasarıM
MUHLAMA KARADENİZ MUTFAĞI
Yazarlarımız
KARADENİZ VİRA FACEBOOK
Resim Galerisi
PUAN DURUMU