CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN YENİDEN ADAYLIĞi

Öyle anlaşılıyor ki, seçimlere az bir zaman kalmasına rağmen kendilerine bir aday bulamayan 6’lı masa Erdoğan’ın 2 Dönemdir Cumhurbaşkanlığı yaptığını, önümüzdeki dönemin 3. Dönem olduğunu, o nedenle hukuken aday olamayacağını seçime kadar gündemde tutacak.

6’lı masanın asıl hedefi Erdoğan olduğu için, halk nezdinde böyle bir algıyla seçimlere gitmenin kendilerinin avantajlarına olduğunu düşünüyor, o nedenle de YSK’dan görüş alıp, konuyu netleştirmek istemiyorlar. Zira, 1982 Anayasası’nın 79. maddesi, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nın kararını kesin karar görmektedir.

Burada 6’lı masanın bir başka amacı da YSK’nın Erdoğan’ın emriyle hareket ettiğini öne sürerek kurumların tarafsız olmadığı vurgusuyla sisteme olan güveni sarsmak, olup bitenlerin meşruiyetini sorgulatmak. Muhalefet maalesef her konuda bu tehlikeli yaklaşımdan vazgeçmiyor. Kurumlar üzerinden Erdoğan’ı yıpratmaya çalışıyor.

Bu ülkede yargı dahil birçok kurumda sorunlarımız olduğu bir gerçek. Kararları etkileyen tek şey iktidar değil. Bunun birçok nedeni var ve eskiden beri böyle gelip gidiyor. Yaşı uygun olanlar eskiyi de biliyorlar. Ancak ortadaki sorunlar nedeniyle sistemin meşruiyeti tartışılamaz. Bu, amacı kaos olan tehlikeli bir viraj.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu seçimde aday olamayacağını ileri sürenlerin dayanağı Anayasa 101. Madde.
Anayasa’nın 101. maddesi, Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin beş yıl olduğunu ve bir kişinin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini belirtmektedir. Erdoğan, ilk kez Anayasa değişikliği yapılmadan önce yani Başbakanlı Parlamenter sistemle Ağustos 2014’te halk oyuyla Cumhurbaşkanı seçildi.

Bu arada 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum sonucunda 21.01.2017 tarihli ve 6771 sayılı Kanun’la 18 Maddelik Anayasa değişikliklerine gidildi ve Parlamenter sistem yerine “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” yürürlüğe girdi. Başbakanlık kaldırıldı. Böylece Anayasanın değişen maddelerinin önceki halleri hükümsüz oldu.

Türkiye, 6771 sayılı Kanun’a konu Anayasa değişikliği ile birlikte hükümet sistemini değiştirmiş; parlamenter hükümet sisteminden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş yapmıştır..Erdoğan, yeni Anayasaya uygun olarak 16 Nisan 2017’de kabul edilen Anayasa değişikliği ile hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek görevine başladı. Dolayısıyla asıl olan Anayasanın yeni halidir ve hukuki hüküm değişikliğe göredir..

Yapılan Anayasa değişikliğiyle Anayasanın 116. Maddesinin tümüyle değiştirilmesi de sistemin yeni bir sistem olduğunu ortaya koymaktadır. Anayasanın değişiklik haliyle 116. Maddesine göre “Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” hükmü ise bir sonraki dönem için söz konusudur..

HABER BİLGİLERİ
Bu haber 02 Şubat 2023, 10:45 tarihinde Köşe Yazarları, Küçük Manşetler, Yazar 2 kategorisinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Haber 131 Kez Okunmuş..
PAYLAŞ
facebook Twitter Frienfeed Twitter Google
ETİKETLER
YORUM YAZIN
Benzer Haberler
MbTasarıM
MUHLAMA KARADENİZ MUTFAĞI
Yazarlarımız
KARADENİZ VİRA FACEBOOK
Resim Galerisi
PUAN DURUMU