0⁹9Yıldan yıla reel olarak gerileyen yaş çay fiyatı üreticilerin haklı şikayetlerine konu olurken bir de bu düşük fiyata rağmen devletin ÇAYKUR alımları için açıkladığı taban fiyatın çok altında çay satın almaya kalkan özel çay işletmeleri var.
Çay almakta zorluk çektikleri zaman üreticiye ÇAYKUR’un şartlarından daha iyi şartları teklif eden bazı büyük özel çay işletmeleri, izdiham dönemlerinde üreticilerin çaresizliğini istismar ederek taban fiyatın çok altında ve uzak tarihli ödeme planlarıyla üreticilerin karşısına çıkıyor.!
Bu sorunu ancak yasayla çözmek mümkün. Devletin ÇAYKUR için açıkladığı taban fiyatın altında yaş çay satın alınmamasını yasayla sağlamaması halinde bu tür istismarlar bundan sonra sık sık karşımıza çıkacaktır.
Çünkü çay hasadında motor kullanımı arttıkça aynı tarih aralığında toplanan çayları ÇAYKUR’un işlemesi mümkün olamayacağı için zorunlu olarak kontenjan uygulamasına gidilecek dolayısıyla üreticiler çayını özel sektöre, onların istediği fiyattan satmak zorunda kalacaklardır.
Bu tablo karşısında üreticileri yasal düzenlemenin dışında koruyabilecek tek tedbir fırsatçı özel sektörleri fırsatçılıktan vazgeçirecek sivil tepkiler geliştirmektir..
Rize Zıraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan’ın üreticiden düşük fiyata çay alan Doğuş Çay’a ait bir fabrika önünde yaptığı tepkisel basın açıklaması bu yönde atılmış ilk adımdır. Bu şekildeki tepkiler sayesinde inanıyorum ki, fırsatçı firmalar istismarlarını sürdürmeyeceklerdir.
Onun için Rize Zıraat Odasına destekler artırılmalı bazı önemli sivil örgütler, meslek odaları, sendikalar bu gibi konularda Zıraat Odasıyla bir araya gelerek güç birliği yapmalıdır.