Kent Konseyi Tarafından, bir süredir üzerinde çalışma yürüttükleri Rize Hava Limanı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlediler.Rize Kent Konseyi Başkanı İbrahim Hakkı Zırh ve Rize Kent Konseyi Havaalanı Çalışma Gurubu Başkanı Metin Topçu tarafından Rize Basın Merkezi’nde düzenlenen toplantıda 15 Kasım tarihinden bu yana sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. Zırh yaptığı açıklamada ”Sizlerin de bildiği gibi Kent Konseyleri kentteki olumsuzlukları olumluya çevirmek ,kenti yaşanabilir kentler sıralamasında üst sıralara çıkarmak için uğraşır. Bizler Rize’yi temsil eden tüm temsilcilerimizle birlikte bunun olması için çalışıyoruz. Kentimizin gelişmesi için çağdaş ulaşım dediğimiz; havayolu-demiryolu-denizyolu. Tüm araçların kentimizde olmasını istiyoruz. Kentin gelişmesi yalnızca insanların bilinçlenmesiyle olmuyor. Kentin temel yapılarının sağlanması gerekiyor. Ulaşımda bunlardan biri. Biz ulaşım araçların kentimize gelmesini sağladığımızda kentimizin gelişmesinin hızı artacaktır.”dedi.
Rize Kent Konseyi Havaalanı Çalışma Gurubu Başkanı Metin Topçu ise yaptığı açıklamada Rize’de hava limanının önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “Yaptığımız çalışmalar neticesinde gördük ki; uçakla seyahat için Rize Trabzon arası mesafe yarım saat değil 1.5 saattir. Bu resmi rakamdır. Çünkü Havaş’ın servis saatleri baz alınmıştır. Rize Merkeze Havaş 1.5 saatte ulaşabilmektedir. Havaş’ın Fındıklı ilçemize, Arhavi’ye ve Hopa’ya gitmediğini gördük. Kamuoyunda yerleşik düşünce Rize’ye Havaalanı yapılırsa iki günde bir uçak kalkacağı için rantabl olmayacağı görüşü hakimdi. Çalışmalarımızda gördük ki 11 ayda Trabzon havaalanı kullanan uçak sayısı 18 bini geçmiş , bunun tahmini 6 bin 300 adedi Rize’ye gelen yolculara aitti. Bu da günde 18-20 uçak ediyordu. 11 ayda Trabzon havaalanına gelen ve giden yolcu sayısı 2 milyon 273 bin. Rize ve Artvin’in payı 750 binden fazla yolcudur. Bu miktar uçak ve yolcu 2 adet Konya havaalanı 2 adet Malatya havaalanı 30 adet Tokat havaalanı ediyordu. Yani Rize havaalanı yapıldığı takdirde Türkiye’de mevcut 48 havaalanları içinde 14. sıraya yerleşiyordu. Bunları bu çalışmamızla ortaya çıkardık. Bir dosya haline getirdik.
Gördük ki, nüfus yoğun bölgelerimize, sanayi yoğun bölgelerimize çok uzağız. Ulaşılmaz bir noktadayız. Hatta şunu diyebiliriz ki Hakkari’den hiçbir farkımız yok. Hakkari’nin havaalanı var.
Turizmde gelişmek istiyorsak havaalanı şarttır. Gelişen ülkemizden sanayisinden pay almamız mümkün değildir. O zaman gelişen turizmini hedef almalıyız. Onun içinde Rize’ye havaalanı şarttır. Başka türlü turizmde gelişmemiz mümkün değildir.”dedi