Ortaya Karışık Çay

Türkiye, dünyada çay bitkisinin yetiştiği ve ekonomik olarak çay üretiminin gerçekleştirildiği 30 ülkeden biridir ve birçok ülkeye çay az da olsa ihraç etmektedir.

Türkiye’de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu’nun Fatsa ilçesine kadar uzanan kuşakta yapılmaktadır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin %85’ini karşılamaktadır. Türkiye’de yılın 6 ayı çay üretimi gerçekleştirilir ve her yıl Mayıs ayında başlayan hasat dönemi Ekim ayında tamamlanır. Rize, Türkiye’nin en yağışlı bölgesi olması nedeniyle çay yetiştiriciliği için en uygun yer olarak kabul edilir.

Çay bitkisi üzerindeki körpe yapraklar, dünyada sudan sonra en çok içilen çayın hammaddesidir. Çay bitkisinin sağlıklı yetişmesi için toprak pH derecesinin 4.6 ile 7.5 arasında olması idealdir. Çay bitkisi, en çok tropikal ve subtropikal iklim kuşağında yetiştirilir. Kışın hafif don olaylarının görüldüğü yerlerde ise Camellia sinensis var.  Türkiye’de Rize’nin tamamında, Artvin, Trabzon, Ordu ve Giresun, un belli bölümlerinde çay tarımı için en uygun yerlerdir.

Türkiye, dünya çay üretiminde önemli bir yere sahiptir. Rize ve çevresinin tamamında yetiştirilen çay ile dünya çapında en çok çay yetiştiriciliği yapan ülkeler arasında 5. sıradadır. Bu başarının temel nedeni, Rize ve çevresindeki inişli çıkışlı derin vadilerin, arazilerin çok sayıda çay tarımı arazisine sahip olmasıdır. Ayrıca, bölge halkı her toprak parçasını çay tarımı için değerlendirir ve bu şekilde mümkün olan en yüksek verimi elde eder.

Çaylık alanların % 67,23’ü Rize, % 19,12′ si Trabzon, % 11,56’sı Artvin, % 2,09’u ise Giresun ve Ordu illerinde bulunmaktadır.

Rize çayı, dünyanın tek organik çayı olma potansiyeline sahiptir. Ancak, organik tarımın yapılabilmesi için belirli şartlar gereklidir. Hiçbir parazit ilaçlaması yapılmamalı, çevresinde sanayi tesisleri ve karayolları bulunmamalı ve sadece organik gübre kullanılmalıdır. Bu anlamda baktığımızda organik üretimden pek söz edemeyiz.

Çay Yetiştiriciliğinin Ekosisteme zarar verdiğini biliyoruz. Yapay gübrelerin kullanımı da ekosisteme zarar verir. Rize’de ve çay yetişen bütün bölgelerde (Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu) nitratlı yapay azot gübreleri kullanılır ve bu durum, birçok bitki türünün varlığını sürdürmesini engeller. Yağışlarla gübrenin akıp derelere karışması, dere canlılarını da olumsuz etkiler.

Eskiden el ile toplanan çay, günümüzde çay makası ve motorlu makinelerle toplanmaktadır. Çay işçiliği, sadece çayın toplanması ile sınırlı değildir. Çay üreticileri, çay toplamadan önce yıllık çay budama limitini gerçekleştirir ve gübreleme işlemini yapar. Çay toplamak yorucu bir iş olsa da, çay hasadı sonrası demlenen bir demlik çay, yorgunluğu alır.

Tatilinizi doğayla baş başa geçirmek için Rize’yi tercih ederseniz, çay hasadını birebir deneyimleme şansı yakalayabilirsiniz. Rize’de çay toplama deneyimi, hem doğal güzellikleri keşfetmenizi hem de çayın üretim sürecine tanık olmanızı sağlar.

Baki selam ve dua ile

HABER BİLGİLERİ
Bu haber 03 Şubat 2025, 11:14 tarihinde Dünya, Köşe Yazarları, Küçük Manşetler, Yazar 1 kategorisinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Haber 3 Kez Okunmuş..
PAYLAŞ
facebook Twitter Frienfeed Twitter Google
ETİKETLER
YORUM YAZIN

İsim :

E-posta:

WebSite:

Benzer Haberler
MbTasarıM
MUHLAMA KARADENİZ MUTFAĞI
Yazarlarımız
KARADENİZ VİRA FACEBOOK
Resim Galerisi
PUAN DURUMU