2001 yılından sonra Türkiye’de bütün seçimleri konsolide eden bir lider ve siyasi parti, ya tamam ya devam diyecekti.
21 yıl içerisinde yaptığı, yapamadığı onlarca konu günlerdir tartışıldı. Psikolojik bandı geçen bir iktidar süresi, ekonomik krizler ve muhalefetin gündeme taşıdığı diğer hususlar iktidarın sınavıydı.
Muhalefet neredeyse bir çatı altına toplandı, birçok iddiaya ev sahipliği yaptı. Özellikle Cumhurbaşkanlığı sistemini tartışmaya açtılar. Ekonomi, liyakat, dış politika, hukuk, kadın hakları, imar barışı, tek adamlık, özelleştirme gibi başlıklarda da altılı masa ya da diğer bir adıyla millet ittifakı sert çıkışlar yaptı.
İktidar ise yapmış olduğu eserleri ve terör konusundaki başarısı üzerinden kampanya yürüttü. Özellikle de savunma sanayi konusunda dışa bağımlılığın azaldığını göstererek güçlü bir vizyon ortaya koymaya çalıştı. Muhalefeti de özellikle milli ve yerli teknoloji karşıtlığı ve teröre karşı mesafe koyamama iddiasıyla eleştirdi. Cumhurbaşkanı yardımcıları üzerinden de siyaseten tartışmaya açtı.
İki çatı bu minvalde iletişim kampanyaları oluşturdu ve uzun süre sosyal medya savaşı ile taraflar kendi tabanını konsolide edip rakibini yıpratmaya çalıştı. Nihayet 14 Mayıs geldiğinde sonucu görmüş oldular. Halk bu süreci nasıl okudu? 2023 seçiminden hangi notlar çıkarılmalı? Bir beyin fırtınası yaparak özellikle seçimden şu başlıkların çıkartılması gerektiğinin altını çizmekte fayda var.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci tura kalsa dahi yakın tarihin en önemli siyasi figürü olduğunu kanıtladı. Yine kaybetmedi ve yine en fazla oyu aldı. Dünya seçim tarihinde Erdoğan’ın bu başarısı doktora tez konusu olmalı. İkinci tura kalmış olsa da Erdoğan yine galip gelerek bir seçim daha kazanmış oldu.
- Akşener ve İnce’nin Kılıçdaroğlu ile iddiası doğru çıktı.
- Erdoğan, Ak Parti oylarının sert düşüşünü yerel seçimler öncesi masaya yatırmalı. Özellikle Rize’den bile bir vekil kaybetmesi laboratuvar ortamında incelenmesi gereken bir konu olduğunu ortaya koydu.
- Demokrasi konusunda Avrupa’ya ders verdik. Katılım çok yüksek oldu. İnsanımız memleketini düşünüyor. Siyasilerin ve gazetecilerin kışkırtmasına rağmen seçim sakin geçti ve nerdeyse olay olmadı.
- Oğan, sonunda bir çıkış yaptı ama seçimden önce yapmış olduğu pazarlık siyaseten hoş olmadı. Erdoğan’dan ve Bahçeli’den sonra Türk siyasetinde kalıcı olmak istiyorsa ayakları yere basan açıklamalar yapmalı. Örneğin; HDP ile HÜDAPAR’ı aynı kefeye koyması yanlış. Bunun yanında sadece milliyetçilik ve Atatürkçülük üzerinden değil inanç ve değerler üzerinden de mesajlar vermesi siyasi geleceği için daha doğru olacaktır.
- Oğan’ın, “Seçimi Türk milliyetçileri belirleyecek.” tezi kağıt üzerinde tuttu gibi gözüküyor ama realite biraz farklı. Oğan’a giden oylar artık oylar ve tepki oylarıdır.
- Ahmet Şık, Barış Atay, Sera Kadıgil, Erkan Baş meclise giremedi. Medyanın aşırı pohpohuna rağmen kişi bazında başarı gösteremedi. TİP’in ise 1.7 oy alması muhafazakar sağ partilerin oturup düşüneceği bir konu olmalı.
- Deprem bölgesinde yaşayan halkın iradesi popülist söylemlerden etkilenmeyecek düzeyde ideolojik bir zeminde olduğunu gösterdi. Depremin faturasını Erdoğan’a ve Ak Parti’ye kesmedikleri açıkça görüldü.
- Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti meclise girmiş olsa da seçimin en başarısız partileri oldu.
- Ak Parti’nin bazı kalelerinde veya oylarının yüksek olduğu bazı yerlerde oyları düştü. Büyük şehirlerde neden ekonomi, küçük şehirlerde ise listeler ve yerel yönetim performansı olabilir. Dhont sistemi ciddi anlamda cumhur ittifakının vekillerini düşürmüş oldu. Yaklaşık 40 civarında vekil daha alabilirdi. Cumhur ittifakı, milletvekili seçimine tek liste girse sonuç çok farklı olurdu.
- Yeniden Refah Partisi tebriki hak etti. Küçük dokunuşlar ve kadrosuna katacağı yeni transferlerle mecliste bundan sonraki seçimlerde de girebileceği ve baraj sorunu yaşamayacağı izlenimi veriyor. AK Parti’den ve Saadet Partisi’nden ciddi oy alması da ayrıca konuşulmalı…
- Kendisine milliyetçi diyen siyasi partilerin tezleri çok farklı olsa da, birbirine benzemese de dünyada yükselen milliyetçilik akımı ülkemizde de karşılık buluyor. MHP, İyi Parti, Zafer Partisi ve Sinan Oğan’ı düşündüğümüzde milliyetçi bloğun oylarında yükselme olduğu ortada.
- Seçimin kazananları; Erdoğan, MHP, Yeniden Refah Partisi, Sinan Oğan, Zafer Partisi ve TİP oldu.
- Seçimin kaybetmeyeni; Ak Parti, İyi Parti oldu.
- Seçimde gelişme gösteremeyen parti: BBP oldu.
- Seçimin kaybedeni; Kılıçdaroğlu, CHP, HDP, Gelecek, Deva, Saadet, Demokrat Parti ve Memleket Partisi oldu.
- Ak Parti, İstanbul ve Ankara halkının bu seçimde tercihini analiz ederek büyük şehirler için yol haritasını belirlemeli.
- Muhalefetin cumhurbaşkanlığı sistem değişikliği tezi çökmüş oldu. Ekonomi ve liyakat konusunun, yerel yönetimde kibirsiz siyasetin seçmen için önemli olduğunu, teröre karşı olmanın ise çok daha önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
- HÜDAPAR ile HDP’yi aynı kefeye koymayanların sayısı daha fazla oldu.
- Anketlerin ve sosyal medyanın seçim konusundaki belirleyiciliği tartışılır hale geldi.
- İttifakların oyları kendi adaylarına küsuratla yansımadı. Bu sonucun bile seçimi etkilemiş olabildiği açıkça görülmektedir.
- Her seçimde olduğu gibi derin devletin ve yabacı ülkelerin seçimi dizayn ettiği bu seçimde de konuşuldu.
- İkinci turda kazanması daha zor gözüken Kılıçdaroğlu kazanamazsa genel başkanlığı tartışmaya açılmış olur.
- HDP, politikasını gözden geçirmesi gereken bir sonuç aldı.
- Erbakan’ın, Oğan’ın ve Ekrem İmamoğlu’nun siyasetin yeni yüzleri olmaya en yakın isimler haline geldiğini gördük.
- Yavaş ve İmamoğlu seçim sürecinde en fazla çalışan millet ittifakı cumhurbaşkanı yardımcısı adayı oldu.
Ezcümle; seçim ikinci tura kaldı, kazanan demokrasi oldu. İki ittifak son çalışmalarını yapıp milletin huzuruna tekrar çıkacak. Herkes şapkasını önüne alıp düşünecektir. İyi analizler yapan da sonuç alacaktır. Şu anki tabloda Erdoğan kazanmaya çok yakın. Kılıçdaroğlu için tablo çok daha zor. Sinan Oğan’a giden oyların %25’i Erdoğan’a gitse dahi cumhurbaşkanı yine Erdoğan olacaktır demektir. Kısa süre sonra bunun cevabını alacağız. İnşallah seçimler ülkemize hayırlı olur, barış, refah ve huzur getirir.
OKUNMA
Bu Haber 177 Kez Okunmuş..
YORUM YAZIN